Skip to main content

50 år för säkrare trafik

Hösten 1974 invigdes Stora Holm Trafikövningsplats och Göteborg var den första staden i landet med en anläggning för halkkörning som en obligatorisk del av körkortsutbildningen. Sedan dess har hundratusentals blivande förare gjort sin riskutbildning på Stora Holm. Verksamheten erbjuder också fortbildning för myndigheter och företag vars medarbetare kör bil i tjänsten och fina ytor för både event- och testverksamhet.

Men platsen och övningsbanorna har en längre historia än så. Det är också en del av Göteborgs framgångssaga inom fordon och mobilitet. För snart 70 år sedan var det här Volvo etablerade sin första provbana. Där skrevs svensk industrihistoria med testkörning av biltillverkarens ikoniska modeller och utprovning av säkerhetsdetaljer som skulle prägla varumärket under flera decennier.

Stora Holm Trafikövningsplats ägs av den ideella föreningen NTF Väst som arbetar för en säker och hållbar trafik. Tillsammans utgör verksamheterna idag en viktig tillgång för Västsveriges kompetenskluster inom mobilitet och trafiksäkerhet.

Ett tidningsurklipp som visar en man på halkkörningsbanan 1974

Jubileumsskriften ”En framtidsresa mot säkrare trafik”

Vår trafikövningsplats firar nu 50 år och som en del i jubileumsfirandet har Stora Holm och NTF Väst tagit fram en jubileumsskrift i reportageform som spänner över mer än 50 år av trafiksäkerhetsarbete. Från tiden när Sverige införde högertrafik, till aktuell forskning och en verksamhet med stor framtidspotential.

Vi är stolta över vårt arbete och vi vet att det vi gör spelar roll. Vi hoppas att du vill fortsätta vara med oss i arbetet mot en säkrare trafik.

Jubileumskriften Stora Holm 50 år – En framtidsresa mot säkrare trafik är skriven av journalisten Kenny Genborg.

Vi är stolta över vårt arbete och vet att det vi gör spelar roll. Vi hoppas att du vill ta del av vår resa. Trevlig läsning!

 

Länk till pressbilder

Klicka på bilden för att läsa jubileumsskriften